Chiasylt och sockertankar


Ett gott och nyttigare alternativ (?) till vanlig sylt är chiasylt. Perfekt att blanda i den turkiska yogurten jag fått dille på under mina nattpass. Idag gör jag min chiasylt med bara hallon. Sist hade jag i hallon, blåbär och jordgubbar.
Såhär gör jag:
Lägg 3 msk chiafrö i blöt i 1dl vatten samt 1msk lime/citronsaft. Låt svälla i 30 min.
Mosa ihop 2-3dl valfria bär och blanda i. Söta med valfri mängd agavesirap, 1msk brukar bli ganska bra.
Jag som många andra har gått på att agavesirap skulle vara bättre än vanligt socker då det tar längre tid på sig att höja blodsockret. Har nu googlat runt lite och upptäckt att det har en baksida. Agavesirap består upp till 90% utav fruktos, som till skillnad från glukos, går direkt till levern och omvandlas till fett eller glukos. Summasumarum så är det kanske inte en nyttigare sylt, men agavesirapen är så pass söt att mängden gentemot den mängd socker som skulle behövas för samma sötning blir mindre. För ett riktigt svar krävs lite mer efterforskning.
Som med allt annat så tror jag att det handlar om en viss mängd som blir farlig. Äter jag en liten mängd agavesirap nån gång ibland betyder inte det att jag får fetma men om jag klämmer en halv deciliter om dagen är det klart att risken ökar. Detsamma med att dricka läsk, äta tårta etc. Vad var nu det där svenska ordet nu igen...just det, lagom!